Termín: 2018-10-20 14:00
Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

premysleni1Vůně a chuť hub jako určující znak

 bude dalším tématem z cyklu našich přednášek. PPT prezentace bude navazovat na předchozí mykologickou přednášku: "Jedovaté houby".

 PDU 2017 05 15 slzecnik zloutkovy 3Každý začínající houbař se drží raději někoho, kdo již houby zná, nebo si v ruce nese atlas, podle kterého houby zkusmo určuje. Podívá se na vzhled houby, její velikost, barvu, zda má rourky či lupeny a případně dokáže vyhodnotit období růstu nebo biotop ve kterém roste. Také asi pozná louku, les, křoviny, dub, modřín nebo smrk.

 Ale málokdo si troufne je určit podle jejich vůně. Čich je jeden z vývojově nejstarších orgánů. Používali ho první vyšší organismy dávno dávno před zrakem. Běžný člověk dokáže zrakem odlišit okolo 600 odstínů barev, ale nikdy po delším čase nepozná ten stejný. S vůněmi a pachy je to jiné. Profesionálové rozpoznají až 10.000 různých odstínů vůní. A i po letech neomylně poznají onu stejnou.

 U většiny hub jde tato vlastnost dobře použít. Benefitem je skutečnost, že podle pachů lze i rozpoznat také jedovaté dvojníky, které lze pouhým zrakem zaměnit. Navíc, vůně a chuť je pro kulináře takovým základním návodem, v jakém pokrmu nebo na jaký způsob je úprava houby ta nejlepší.

PDU 2018 10 14 letak houby vune a chut

 Tak neváhejte a přijďte.

Kam dál:

Perla zHELPkontaktySS FacebookTato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.sponzorFio banka Domu