PDU_27_5_2016_lom_prakab_IMG_2370_R.jpg

Drobečková-navigace

Ochrana: C3 - ohrožený druh, Expanzivní druh
Výskyt: 2017, 2016, 2013, 2012
Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

netrhatje opět z jedním ohrožených druhů naší květeny

vyskytující se v průběhu jara na nemnoha místech Prokopského údolí, ačkoliv ještě v minulém století zde rostl ve stovkách kusů.

   Snědek chocholičnatý (Ornithogalum umbellatum) patří do čeledi hyacintové (chřestovité). Je to vytrvalá rostlina, vysoká 10-30 cm, která roste z malé cibulky s vedlejšími cinulkami. Kvete od května do června. Listy jsou jen přízemní, postavené přímo vzhůru, dužnaté, ve středu se světlým proužkem. Květy má bílé, hvězdicovité a šestičetné, zvenčí zeleně proužkované, v chocholičnatém hroznu až z 15 květů. Plodem je kulovitá tobolka.

  Roste na slunných místech, často v porostu trav. To je, díky neustálému sekání trávníků právě v době jeho květu, příčinou jeho markantního úbytku. Pokud se přístup k sekání trávy nezmění, je to další druh, který bude v Prokopském údolí vyhuben.

PDU 2017 05 12 Snedek chocholicnaty 19PDU 2017 05 12 Snedek chocholicnaty 4PDU 2017 05 12 Snedek chocholicnaty 1

PDU 2017 05 12 Snedek chocholicnaty 8PDU 2017 05 12 Snedek chocholicnaty 14PDU 2017 05 29 Snedek chocholicnaty 4

 Kam dál:

Perla zHELPkontaktySS FacebookTato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.sponzorFio banka Domu